در پست قبل به موضوع همایش فرآیند طراحی معماری پرداختم و صحبتهای دکتر افشار نادری رو آوردم . حالا می خوام بحث رو از دیدگاه دکتر علیرضا تغابنی بیارم .
دکتر علیرضا تغابنی بر خلاف دکتر افشار نادری با یک پاورپوینت سیاه رنگ و کاملا خارجی ( انگلیش بود اکثرش ) با یه سری عکس که بیشتر در مورد معماری معاصر بود به دسته بندی و تعریف فرآیند طراحی معماری پرداخت .
در ابتدای صحبت ایشان ذکر کردند که برای این موضوع از تنی چند از دانشجویان معماری ، اساتید و معماران درخواست کردند تا سوالاتشون رو در ارتباط با موضوع این همایش یعنی فرآیند طراحی معماری بیان کنند. پاورپوینت ایشان با سوالاتی آغاز شد که بیشتر در بین این سوالات مطرح شده بودند .
در ادامه ایشان همچنین به دسته بندی عمده معماران پرداخت و دو گروه را مطرح کرد . گروه اول ، گروهی از معماران که به اصالت و اهمیت نتیجه اثر واقف هستند و به آنها معماران نتیجه گرا اطلاق شد.
و گروه دوم معمارانی که فرآیند رسیدن به نتیجه اثر برایشان اهمیت بیشتری دارد که به آنها معماران فرآیند گرا اطلاق شد.
مثالهایی برای معماران نتیجه گرا ذکر شد که از آن جمله اند :
مدرسه بوزار = که در ان کارها ابتدا با یک اسکیس کلی نمایش داده می شدند.
مینی مالیست مدرنیسم ها که اینجا منظور میس وندروهه است = روش رسیدن به موضوع تحت شعاع رسیدن به نتیجه قرار می گرفت .
فرمالیست ها = تخیل معطوف به اثر نهایی = فرانک گهری
کارهای اولیه زاحا حدید
کارهای پیتر زومتر
کارهای استیون هال
و کارهای تادائو آندو
که در سه مورد آخر مسئله مکان ، اصول پدیدار شناسی برایشان ارزشمند است . از ابتدا مسئله نهایی در کارهایشان دیده می شود .
و مثالهایی برای معماران فرآیند گرا :
از ۵ معمار نیویورکی که بگذریم از زمان دیکانستراکشنسیم ها دیاگرام ها مشخص تر می گردد . در کارهای پیتر آیزنمن ، دیاگرام های لایه لایه که با تغییر در لایه ها در نتیجه نهاییی تغییر ایجاد می شود . در کارهای لیبسکیند ، روش جز به کل ، کارهای هرتزوگ و دمرون ، رفتار سازه ای که تکثیر شود و حجم معماری بسازد ، کارهای سر نورمن فاستر در معماری پایدار با کنار هم قرار دادن سیستم های مربوطه و ایجاد فرم معماری ، گرایش های پارامتریک ، کولهاس و تجزیه و تحلیل اطلاعات و … همه و همه مثالهایی هستند در مورد این نوع از معماران .
در ادامه ذکر می شود که اگر این دو سته را دو قطب در نظر بگیریم ، اکثریت معماران در بین این دو قطب قرار دارند گاهی به ای سو گرایش دارند گاهی به آن سو .
در آخر ایشان به ذکر تفاوت های این دوسته پرداختند که نکته مهم که من از صحبتها متوجه شدم اینکه در معماران نتیجه گرا فرآیند قبلا طی شده و در هر پروژه دوباره باز تعریف می شود در حالیکه در دیدگاه فرآیند محور ، معمار براساس نیاز پروژه به برنامه ریزی ، ابداع و جهت دهی پروژه می پردازد و مسیر را تعریف می کند .
پ.ن : می تونم بگم فرق صحبتهای دکتر افشار نادری و دکتر تغابنی در این بود که دکتر نادری سعی در بیان موضوع به زبان ساده تر و عمومی تر داشتند در حالی که دکتر تغابنی یک بحث کاملا تخصصی و بنظرم با زبانی پیچیده تر رو مطرح کردند . بقول معروف یکم سخت بود درک صحبتهاشون ! بالاتر از لیسانس حرف می زدند
سلام دکتر
[پاسخ]